maanantai 10. kesäkuuta 2013

Tyypit testaa - Cattia

Ostin helmikuussa kokeiluun meille uutta kissanhiekkaa, Best Friendsin Cattiaa, ja lupasin jo silloin kirjoittaa käyttökokemuksia. Kokemusten kirjoittaminen on vähän venähtänyt, mutta sitä enemmän kokemusta on kertynyt... :)

Ihanihan alunperin käytin Kedin kanssa hetken aikaa jotain markettien perushiekkaa, josta ei erityisemmin pitänyt niin kissa kuin henkilökuntakaan. Kaverin kehut ja ekologisuus saivat meidät siirtymään nopeasti käyttämään Ökoplussaa, joka on puupohjainen hiekka. Ei pelletti, vaan aivan kuin isorakeinen hiekka, mutta puupohjainen. Hiekan plussana oli keveys, ekologisuus ja helppo hävittäminen (vaikkei hiekkaa vissiin olisi saanut heittää vessanpönttöön, teimme silti niin. Samaa kautta poistuu paperi ja ihmisen jätökset, miksei siis kissan puuhiekka ja jätökset?). Ökoplussaa käytin tyytyväisenä siihen asti, kunnes muutin nykyiseen asuntooni.

Ökoplussan huono puoli oli pöliseminen, ja etenkin hiekkaa vaihtaessa se pölisi todella paljon. Hieno puupöly teki myös lattiasta nopeasti todella liukkaan. Edellisessä asunnossa oli erillinen vessa, jossa kissojen hiekkalaatikko oli, mutta nykyisessä asunnossa hiekkis on saunassa, joten puupöly liukastuttaisi kylppärin lattian vaarallisen liukkaaksi. Ökoplus meni vaihtoon ja tilalle tuli Extreme Classic, joka on eläinkaupoista saatava paakkuuntuva mikrohiekka. Ihan täysin tyytyväinen en ollut Extreme Classiciin, ja siksi ostin kokeiluun Cattiaa.

Cattia pölisee enemmän kuin EC. Se onkin kyseisen hiekan ainoa huono puoli. Cattia on hiekkana hieman isompaa kuin EC, mutta on silti mikrohiekkaa. Se paakkuuntuu paljon, paljon paremmin; ja se onkin syy siihen, miksi Cattia on jäänyt meillä käyttöön. Ei hajoavia paakkuja. Toinen hyvä puoli on se, että meidän Jumbovessaan menee tasan tarkkaan kaksi 10 kilon Cattia-säkkiä. Ja koska EC:tä myydään 15 kilon säkeissä, niin jossain oli usein, eli noin joka toinen kuukausi, vajaa kissanhiekkasäkki pyörimässä.

Cattia on meillä otettu hyvin vastaan, kissatkin ovat tykänneet. Aava tosin aivastelee aina hiekanvaihtopäivinä, eli ihan täydellinen hiekka Cattiakaan ei ole.

Ja miksi mikrohiekka?

Se on lähimpänä kissojen luontaista tarpeidentekomateriaalia, ja myös oman kokemuksen kautta voin sanoa sen olevan kissoille miellyttävin kuivike. Meillä on kokeiltu Ökon ja mikrohiekan lisäksi myös kristallihiekkaa, jossa yksi kissa kävi kerran kääntymässä. Ei tuntunut kivalta tassuissa, ja kumpikaan, ei Kedi eikä Kaitsu, suostunut käymään tarpeillaan kristallihiekkavessassa. Ökoplussan kanssa ero ei ollut ihan näin selkeä, mutta mieluummin kissat kävivät mikrohiekkavessassa.

Mikrohiekka toki kulkeutuu kissojen tassuissa ja se on ikävää, mutta meillä kissojen vessamukavuus menee esteettisen mukavuuden ohitse. Mikrohiekka on sen verran pienirakeista, ettei se tunnu jalkapohjassa.

1 kommentti:

  1. Mäkin tykkäsin kyllä Cattiasta aika paljon ja markettihiekaksi se on loistavaa. Se vaan jumiutui muotonsa/rosoisuutensa takia meidän hiekkismattoihin niin, ettei imurillakaan kunnolla irronnut. Hätähiekkana ostaisin kyllä sitä.

    VastaaPoista